- “Η έφηβη κόρη μου προτιμά να βγαίνει έξω μόνη της και μάς μιλά εριστικά” - 4 Ιουνίου 2021
- Τα πρότυπα στην εφηβεία. Πώς τα αντιμετωπίζουν οι γονείς, ώστε αφενός να μην αφήσουν το παιδί τους να παρασυρθεί, αφετέρου να μη βρεθούν “απέναντί” του; - 18 Ιανουαρίου 2021
- Όταν δεν συμφωνούν μεταξύ τους οι γονείς, θα πρέπει να παραμένουν στον γάμο για χάρη των παιδιών; - 18 Δεκεμβρίου 2020
Ερώτημα αναγνώστριας
Καλημέρα, η μικρή μου κόρη, 12,5 ετών έχει αποτραβηχτεί από τις φίλες της και προτιμά να βγαίνει μόνη της ακούγοντας μουσική. Επιπλέον είναι πολύ εριστική και μας ειρωνεύεται στις όποιες συζητήσεις, ειδικά όταν της λέμε να κάνει κάτι ή μας ζητάει κάτι που ξέρει ότι απαγορεύεται. Της έχουμε επισημάνει πολλές φορές τον άσχημο τρόπο που μιλάει. Με εμένα (μητέρα) είναι σε διαρκή κόντρα και δυστυχώς έχω φτάσει στα όριά μου. Έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις ειδικά για το θέμα με την απομόνωση και τις φίλες δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να την βοηθήσουμε; Ευχαριστώ!
Απαντά η Ψυχολόγος Βασιλική Τσούτσου
Η απομόνωση και η κόντρα με τους γονείς είναι σημάδια ότι το παιδί είναι πλέον στην περίοδο της εφηβείας.
Χρειάζεται ατομικό χρόνο ώστε να επεξεργαστεί τις αλλαγές που της συμβαίνουν. Ωστόσο, αν η απομόνωση από τις φίλες είναι ξαφνική, ίσως έχει συμβεί κάτι που την έχει προβληματίσει. Καλό είναι να την αφήσετε να ανοιχτεί όποτε εκείνη είναι έτοιμη και να της δείχνετε έμπρακτα ότι είστε εκεί για εκείνη. Κάνοντας μαζί δραστηριότητες που της αρέσουν, ίσως νιώσει πιο άνετα να μιλήσει για όσα την προβληματίζουν.
Σε αυτήν τη φάση χρειάζεται να νιώσει αποδοχή και όρια από εσάς. Η αλλαγή στον τρόπο που μιλάει είναι δοκιμή των ορίων. Από εσάς χρειάζεται σταθερότητα στα όρια αλλά και διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, αν παρατηρήσετε έντονες μεταπτώσεις στην διάθεση και στην καθημερινότητά της, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την καλύτερη πλαισίωση, τη δική της και τη δική σας.