efiveia.gr


Συναισθηματική υγεία

Η εφηβεία και πώς την αντιλαμβάνεται ο έφηβος

Μπαίνοντας στην εφηβεία, το παιδί αρχίζει να διακατέχεται από πολλά συναισθήματα, τα οποία είναι πολύ συχνά έντονα, μπερδεμένα και αλλάζουν συνεχώς. Πώς αισθάνεται όμως τελικά;

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, πολλά είναι αυτά που αλλάζουν, καλώντας το παιδί να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές και προκαλώντας τους γονείς να τις αντιμετωπίσουν. Και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν υπομονή, καθώς ζουν μία καινούρια κατάσταση και καλούνται να βγουν από αυτή αλώβητοι.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο έφηβος παρατηρεί πολλές αλλαγές στον εαυτό του, τόσο σωματικές, όσο και συναισθηματικές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορεί να τις διαχειριστεί όλες μαζί. Σκέπτεται πολύ έντονα το πώς φαίνεται στους άλλους και αν θα γίνει αποδεκτός ή θα αντιμετωπίσει την κοροϊδία από συνομήλικους. Αν επιπλέον υπάρχει κάποια διαφορετικότητα, για παράδειγμα αν η φωνή του δεν έχει γίνει ακόμη βαθιά σαν των άλλων ή αν μόνο η δική του έχει αλλάξει, του δημιουργείται αμηχανία και ανησυχία μήπως δεν γίνει αποδεκτός στον κύκλο του.

Επίσης, έχει την τάση να θέλει να γίνει περισσότερο ανεξάρτητος και αυτό τον κάνει να απομακρύνεται από τους γονείς του. Θέλει να διαμορφώσει δικές του ιδέες και αξίες, ενώ οι σκέψεις του γίνονται βαθύτερες και πιο πολύπλοκες. Η τάση αυτή της ανεξαρτητοποίησης, τον ωθεί στο να θυμώνει πιο εύκολα, να αντιμιλάει και να είναι κυκλοθυμικός.

Μην έχοντας ακόμη κατασταλάξει στο ποιος είναι, τη μία αναζητά την επιβεβαίωση από τους δικούς του ανθρώπους και συμπεριφέρεται σαν μικρότερο παιδί, και την άλλη αισθάνεται σαν ενήλικας και λαμβάνει αποφάσεις σοβαρές, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι οι καλύτερες για το μέλλον του ή να επιφυλάσσουν κινδύνους

Η εφηβεία είναι μία εκπληκτική περίοδος, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί αναστάτωση. Η ανισορροπία που προκαλεί, τόσο στα συναισθήματα, όσο και στις σχέσεις με τους άλλους είναι προσωρινή και με το πέρας της θα καταλαγιάσει. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι η συμπεριφορά που έχει το παιδί δεν είναι πάντα ανησυχητική, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο γι’ αυτή παίζουν οι ορμόνες, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να τις ελέγξει.

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com