Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος, MSc Εγκληματολογίας Κωνσταντίνα Καστελιώτη, συνεργάτης του Κέντρου Λόγου, Γραφής & Συμπεριφοράς ΛΟΓΟ-ΤΕΧΝΙΑ
Στην εφηβική ηλικία οι πρώτοι έρωτες αρχίζουν συνήθως να κάνουν την εμφάνισή τους. Τα έντονα συναισθήματα συνοδεύουν τις πρωτόγνωρες, για τους εφήβους, εμπειρίες που δημιουργούνται μέσα στις πρώτες σχέσεις. Όταν λοιπόν αυτές οι- συχνά σύντομες- σχέσεις τελειώσουν τότε έρχεται η απογοήτευση.
Κατά το πρώτο διάστημα μετά τον χωρισμό, ο έφηβος μπορεί να εκφράζει τη θλίψη του με διάφορους τρόπους. Ενδεχομένως να παρουσιάσει δυσκολία στον ύπνο και ευερεθιστότητα, μειωμένη όρεξη ή απροθυμία να ανταποκριθεί στις σχολικές ή άλλες υποχρεώσεις του. Οι αντιδράσεις αυτές ίσως να φαίνονται υπερβολικές στους γονείς οι οποίοι ανησυχούν και αναρωτιούνται πώς μπορούν να τον βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα.
Οι γονείς μπορούν να του δείχνουν ότι είναι διαθέσιμοι να τον ακούσουν χωρίς ωστόσο να τον πιέσουν να συζητήσει. Η σκέψη πως «όσο πιο άμεσα μιλήσει γι αυτό τόσο πιο σύντομα θα το ξεπεράσει» πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα, ο έφηβος θα διαλέξει τη στιγμή που θα είναι έτοιμος να ανοιχτεί και να μοιραστεί τα συναισθήματά του. Οι φίλοι του, εξάλλου, μπορούν να έχουν σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο καθώς ίσως να έχουν βιώσει πρόσφατα παρόμοιες καταστάσεις.
Μαζί με την απογοήτευση για τη σχέση που τελείωσε, ο έφηβος μπορεί να νιώθει ότι έχει απορριφθεί. Να αναφέρεται, δηλαδή, με αρνητικό τρόπο σε διάφορα χαρακτηριστικά της εμφάνισής του ή της προσωπικότητάς του. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς μπορούν να συζητήσουν μαζί του για το πώς μπορεί να διαχειρίζεται το αίσθημα της απόρριψης. Θα ήταν χρήσιμο να του προτείνουν τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι ξεπέρασαν καταστάσεις στις οποίες βίωσαν παρόμοια συναισθήματα. Επιπλέον, να τον ενθαρρύνουν να εστιάσει στα δυνατά του σημεία ώστε να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.
Άλλωστε, μέσα από τις πρώτες του σχέσεις, ο έφηβος αρχίζει να συνειδητοποιεί τις προσδοκίες του αλλά και τις προσδοκίες του/ της συντρόφου του από εκείνον. Ακόμα κι αν συχνά τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περιμένει, η διαδικασία αυτή τον βοηθά να μεταβάλλει τη δική του συμπεριφορά, να προσαρμόζεται και να αναθεωρεί σχετικά με αυτά που αναζητά στον άλλον.
Οι γονείς δεν μπορούν να τον προστατεύσουν από τη θλίψη ούτε από την απόρριψη που συνδέονται με το τέλος της σχέσης. Μπορούν όμως να διαμορφώσουν ένα κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης εντός του οποίου ο έφηβος θα υποστηριχθεί ώστε να διαχειριστεί και τελικά να αντιμετωπίσει την ερωτική απογοήτευση.