Επικοινωνήσαμε με την Ένωση Μαζί για το Παιδί και λάβαμε πολύτιμες πληροφορίες για ττην ενδοσχολική βία.
efiveia.gr: Με ποιες μορφές μπορεί να εμφανιστεί η ενδοσχολική βία;
Ένωση Μαζί για το Παιδί: Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί ο εκφοβισμός, είναι μέσω της άσκησης λεκτικής (υποτιμητικά σχόλια, βρισιές, χλευασμοί), της ψυχοσυναισθηματικής (περιθωριοποίηση, απομόνωση, απόρριψη), της σωματικής βίας (σπρωξίματα, χειροδικίες, κλοπές), αλλά και μέσω του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (δυσφήμιση, γελοιοποίηση, δημοσιοποίηση εικόνων). Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα μορφή εκφοβισμού, το λεγόμενο mobbing. Αφορά τη περιθωριοποίηση που βιώνει ένας μαθητής από το μεγαλύτερο μέρος της τάξης του και έχει σαν συνέπεια μια πιθανή σχολική άρνηση από πλευράς του.
e: Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης της ενδοσχολικής βίας;
ΜΓΤΠ: Δε μπορούμε με ασφάλεια να εξηγήσουμε τους ακριβείς λόγους της ενδοσχολικής βίας, αλλά σίγουρα ένα άτομο το οποίο ασκεί βία, κάτι θέλει να επικοινωνήσει. Το κάνει για κάποιον ή για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους. Τα χαρακτηριστικά του θύτη μπορεί να είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, η αίσθηση ανωτερότητας, η μη ανοχή στη διαφορετικότητα, η ανάγκη για προσοχή και επιβεβαιώση. Συνήθως όμως είναι έφηβοι, οι οποίοι μεγαλώνουν μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η έλλειψη χαράς, συναισθηματικής εγγύτητας και σε πολλές περιπτώσεις η κακοποιητική συμπεριφορά.
e: Ποιες είναι οι ενδείξεις πως ένα παιδί είναι θύμα ενδοσχολικής βίας;
ΜΓΤΠ: Αρχικά να σημειώσουμε ότι τα άτομα που δέχονται εκφοβισμό, μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Οι αποδέκτες του εκφοβισμού είναι συνήθως παιδιά μοναχικά, αγχώδη, ανασφαλή και που μπορεί να ανήκουν σε κάποια μειοψηφική ομάδα (εθνικότητα, θρήσκευμα, εμφάνιση, σεξουαλικός προσανατολισμός). Οι γονείς θα πρέπει να είναι αρκετά παρατηρητικοί, για να μπορούν να εντοπίσουν ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του και να συζητάνε συχνά με το παιδί τους. Να ενισχύσουν τη κοντινότητα και τη μεταξύ τους επικοινωνία και να το βεβαιώσουν ότι είναι δίπλα τους για να τους εμπιστευθεί ακόμη και το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να τον προβληματίζει. Να έχουν μια καλή επικοινωνία με το σχολικό πλαίσιο και τους εκπαιδευτικούς και να φροντίσουν να ενημερώνονται συχνά για ότι συμβαίνει στο σχολείο.
e: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ενδοσχολικής βίας στους εφήβους;
ΜΓΤΠ: Πολλές φορές το άτομο που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, δύσκολα θα βρει το θάρρος και τη δύναμη να μιλήσει και να αποκαλύψει στους γονείς ή στους δασκάλους του αυτό που αντιμετωπίζει. Αισθάνεται ντροπή και άγχος που αδυνατεί να το διαχειριστεί μόνος του και πολλές φορές ενοχή, πιστεύοντας ότι για ότι του συμβαίνει, ευθύνεται ο ίδιος. Ότι έχει προκαλέσει με κάτι που έχει πει ή έχει κάνει. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα κάθε φορά που πρέπει να πάει στο σχολείο ή βρίσκεται σε αυτό (πόνος στο στομάχι, κεφαλαλγία, τάση για εμετό). Εμφάνιση επιθετικής συμπεριφοράς στα μέλη της οικογένειάς του, σημάδια απόσυρσης και απομόνωσης, δυσκολία στον ύπνο, ενούρηση, αυτοτραυματισμός, αυτοκτονικές σκέψεις, καθώς και σχολική άρνηση.
e: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν το παιδί τους αν έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας;
ΜΓΤΠ: Όταν οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, θα πρέπει να το επιβραβεύσουν που βρήκε το θάρρος να μιλήσει και να το ενθαρρύνουν να το ξανακάνει αν συμβεί κάτι άλλο. Να το βοηθήσουν να εκφράσει τα συναισθήματά του. Να το διαβεβαιώσουν ότι θα το προστατεύσουν και ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η συμπεριφορά. Να ενημερώσουν άμεσα το σχολείο και τους άλλους γονείς, καθώς επίσης να φροντίσουν να μάθουν ποιοι εμπλέκονται σε όλο αυτό. Να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.