efiveia.gr
Ερωτήματα αναγνωστών

“Είναι σωστή η απόφασή μου να φύγω με την έφηβη κόρη μου και να ζήσουμε στο εξωτερικό;”

"Είναι σωστή η απόφασή μου να φύγω με την έφηβη κόρη μου και να ζήσουμε στο εξωτερικό;"

Το ερώτημά σας

Είμαι μητέρα μόνη με μία κόρη 12 ετών. Τον τελευταίο χρόνο περνάω μια πολύ άσχημη φάση στη ζωή μου. Είμαι στα όρια της κατάθλιψης, όλα μαύρα. Τα έβαλα κάτω και έκρινα πως το καλύτερο για εμένα και το παιδί μου, είναι να φύγουμε στο εξωτερικό, εκεί όπου ζει η αδερφή μου με την οικογένεια της. Με την κόρη μου είμαστε πολύ δεμένες. Είναι ένα κλειστό παιδί και ξέρω πως αυτή η αλλαγή θα είναι πολύ δύσκολη για αυτή. Μέσα από συζητήσεις, ενώ καταλαβαίνει ότι θα είναι καλύτερα για εμάς η αλλαγή αυτή… μου εκφράζει και όλους τους φόβους της για την αλλαγή. Φόβοι απόλυτα φυσιολογικοί, για το πώς θα προσαρμοστεί, πώς θα μιλήσει τη γλώσσα… (όλα αυτά δηλαδή που απασχολούν και εμένα). Πώς μπορώ να διαχειριστώ τους φόβους της; Πώς μπορώ να καταλάβω αν όλο αυτό της κάνει μεγάλο κακό; Υπάρχει περίπτωση να τραυματίσω για πάντα την ψυχούλα της;

Απαντά η Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Αλεβίζου

Μέσα από το βήμα του efiveia.gr έχω πολλές φορές αναφερθεί στην ανάγκη της φροντίδας προς τον εαυτό μας ως προϋπόθεση για να μπορούμε να φροντίζουμε τα παιδιά μας. Αν δηλαδή κρίνετε ότι η αλλαγή τόπου διαμονής θα λειτουργούσε για εσάς με θετικό τρόπο και θα συνέβαλλε στη διαχείριση του συναισθήματος παραίτησης που περιορίζει τη ζωή σας το τελευταίο διάστημα, τότε είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό ακριβώς. Να λειτουργήσει δηλαδή η αλλαγή ως μηχανισμός αποκατάστασης της θετικής οπτικής για τη ζωή. Βέβαια τίποτα δε λειτουργεί αυτόματα. Εσείς η ίδια θα χρειαστεί να επενδύσετε θετικά στην αλλαγή προκειμένου η αλλαγή πράγματι να λειτουργήσει με θετικό τρόπο.

Στον νέο τόπο διαμονής θα πλαισιωθείτε από ένα δίκτυο οικείων υποστηρικτικών σχέσεων και αυτό συνήθως είναι ένας κρίσιμος προστατευτικός παράγοντας για ανθρώπους που κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα της κατάθλιψης. Πρώτα λοιπόν θα σας ζητήσω να κάνετε μια εκτίμηση των θετικών διαστάσεων που θα προκύψουν για εσάς τη μητέρα. Φυσικά θα ήταν αδύνατο και παράλογο να σας ζητούσα να προβλέψετε καθετί θετικό και αρνητικό που είναι πιθανό να προκύψει στο νέο σκηνικό της ζωής σας. Μπορείτε όμως να κάνετε μια εκτίμηση των παραγόντων που προβλέπετε ότι θα λειτουργήσουν θετικά. Ρωτήστε τον εαυτό σας ποιο από τα δύο συναισθήματα κυριαρχεί: Το συναίσθημα της πίεσης που λειτουργεί ως μηχανισμός φυγής και αποφυγής; Ή το συναίσθημα της αισιοδοξίας και της θετικής προσδοκίας για το άνοιγμα σε μία νέα περιπέτεια ζωής; Σκεφτείτε δύο πιθανά σενάρια:

«Νιώθω τόσο άσχημα εδώ που χρειάζεται να αποδράσω, προκειμένου να ξεφύγω» και

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω εδώ, θα μπορούσα να ανταπεξέλθω, αν επέλεγα να παραμείνω. Κρίνω όμως ότι μια αλλαγή θα δημιουργούσε πιο θετικούς όρους για μένα και το παιδί μου και περιμένω με άγχος, αλλά ταυτόχρονα και με αισιοδοξία τις προκλήσεις που θα υπάρξουν και στις οποίες θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να ανταποκριθούμε θετικά».

Ρίξτε μια ματιά στα δύο παραπάνω σενάρια και δείτε ποιο ταιριάζει περισσότερο στη δική σας απόφαση. Αυτή η ενδοσκόπηση είναι πιθανό να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν η απόφασή σας να φύγετε είναι η πιο κατάλληλη για εσάς και το παιδί σας.

Αν έχετε πάρει την απόφασή σας σταθμίζοντας ρεαλιστικά και ψύχραιμα θετικούς και αρνητικούς παράγοντες, τότε θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε το σχέδιό σας με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Κάθε σχέδιο ζωής έχει θετικά και αρνητικά. Κάθε επιλογή που κάνουμε αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό άλλων επιλογών για τη ζωή μας. Κάθε επιλογή που κάνουμε έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και προκλήσεις και συνοδεύεται από έναν βαθμό άγχους, αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Επειδή ανησυχείτε μήπως η αλλαγή που σχεδιάζετε προξενήσει ανεπανόρθωτο τραύμα στην κόρη σας, σας υπενθυμίζω ότι οι τραυματικές εμπειρίες – εκτός φυσικά από ακραίες εμπειρίες ζωής – δεν προκύπτουν από τις ίδιες τις καταστάσεις. Οι τραυματικές εμπειρίες διαμορφώνονται από τη δική μας ανταπόκριση στις καταστάσεις της ζωής. Με απλά λόγια, ακολουθήστε το σχέδιό σας με αισιοδοξία, θετική διάθεση και αποφασιστικότητα. Αυτές οι προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν ως η βάση πάνω στην οποία εσείς και η κόρη σας θα διαμορφώσετε τη συναισθηματική ανθεκτικότητα που θα χρειαστείτε προκειμένου να διαχειριστείτε τις προκλήσεις μαζί. Δεν μπορεί φυσικά κανένας να προβλέψει με ακρίβεια τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα προκύψουν. Ούτε υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο οδηγιών για το πώς να τις διαχειριστείτε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η ανοιχτή και θετική διάθεση και η ευελιξία είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν στη διαχείριση των προκλήσεων.

Αν διατηρήσετε τη θετική σχέση και επικοινωνία που έχετε με την κόρη σας, θα μπορέσετε να μοιραστείτε τις δυσκολίες και να συνεχίσετε τη ζωή σας διαμορφώνοντας ένα θετικό πλαίσιο ανταπόκρισης στις καταστάσεις. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι συζητάτε. Είναι επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι εκφράζετε και μοιράζεστε τους φόβους και τα άγχη σας για το μέλλον. Δεν χρειάζεται να διαχειριστείτε τους φόβους της. Αυτό που χρειάζεται, είναι να της δώσετε χώρο να εκφράσει τους φόβους της. Αν ακούσετε, κατανοήσετε και συμμεριστείτε τους φόβους της, αυτή η στάση από μόνη της θα συμβάλλει στη διαχείριση των φόβων και για τις δυο σας.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα άτομα νεαρών ηλικιών διαθέτουν δυνατότητες προσαρμογής που είναι πιο δύσκολο να επιστρατευθούν από τους μεγαλύτερους που έχουν συνήθως παγιωμένες απόψεις και αντιλήψεις για τη ζωή. Η κόρη σας δηλαδή είναι πολύ πιθανό να προσαρμοστεί με μικρότερη προσπάθεια σε σύγκριση με εσάς. Το πιθανότερο είναι ότι, μέσα από μια ανοιχτή και ευέλικτη διάθεση, γρήγορα θα αποκτήσει φίλους και θα δημιουργήσει μια ικανοποιητική κοινωνική ζωή στον νέο τόπο διαμονής σας.

Επικεντρώστε λοιπόν στα θετικά και επενδύστε σε αυτά. Αφήστε το περιθώριο να αντιμετωπίζετε τα αρνητικά καθώς θα προκύπτουν. Ούτε να τα προβλέψετε μπορείτε, ούτε να προβλέψετε τις εμπειρίες ζωής μέσω των οποίων θα εκφραστούν προκλήσεις και δυσκολίες. Αφήστε τη ζωή να σας οδηγήσει ένα βήμα τη φορά και διατηρήστε ανοιχτή και ευέλικτη στάση.

Αν υπάρχουν καταστάσεις που μπορείτε να προγραμματίσετε και να οργανώσετε πριν την μετακόμισή σας, σας προτείνω να το κάνετε προκειμένου να βιώσετε μια όσο το δυνατό πιο ομαλή μετάβαση. Για παράδειγμα, ενημερωθείτε για το σχολικό σύστημα, για τη βαθμίδα και το σχολείο όπου θα φοιτήσει το παιδί σας. Ξεκινήστε μαθήματα γλώσσας ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε ως προς βασικές ανάγκες και καταστάσεις από το πρώτο διάστημα που θα είστε εκεί. Γενικά, η προετοιμασία πιστεύω ότι θα σας δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας και ένα βαθμό προβλεψιμότητας ως προς τις διαστάσεις που είναι δυνατό να προβλεφθούν.

Αν συνεχίσετε να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε στα όρια της κατάθλιψης, αναζητήστε θεραπευτή άμεσα. Μην προσδοκάτε δηλαδή ότι η αλλαγή τόπου κατοικίας θα αλλάξει την ψυχική σας κατάσταση. Αυτό που μπορεί να αλλάξει την ψυχική σας κατάσταση είναι η ανταπόκρισή σας στις νέες εμπειρίες ζωής. Αναφέρομαι και πάλι σε αυτό το στοιχείο γιατί, αν οι προσδοκίες μας βρίσκονται σε λανθασμένο πλαίσιο, τότε είναι βέβαιο ότι θα εισπράξουμε ματαίωση. Γι’ αυτό λοιπόν φροντίστε να διατηρήσετε την επίγνωση για τα συναισθήματά σας και για τον τρόπο με τον οποίο φιλτράρετε τις εμπειρίες σας. Αν κρίνετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, αναζητήστε την χωρίς καθυστέρηση είτε με επαγγελματία της ψυχικής υγείας που εξυπηρετεί τις ανάγκες Ελλήνων στη χώρα που θα εγκατασταθείτε, είτε διαδικτυακά με επαγγελματία της ψυχικής υγείας που θα επιλέξετε στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Φοβάμαι ότι η κόρη μου θα πληγωθεί ξανά από τη σχέση της και δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσω στον σύζυγό μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα συμπεριφοράς με την κόρη μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τι πρέπει να κάνω ώστε η έφηβη αδελφή μου να μην επηρεάζεται από το αγόρι της, χωρίς ωστόσο να χάσω την εμπιστοσύνη που μου έχει;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

Τα παιδιά μου ολοένα και απομακρύνονται…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα έφηβα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com