Γράφει στο efiveia.gr η Δρ Φοίβη Σπέη, Εργοθεραπεύτρια – Διδάκτωρ ψυχολογίας της υγείας
Ο Απρίλιος έφτασε και βρίσκει τους γονείς και τους εφήβους ιδιαίτερα αγχωμένους, καθώς οι Πανελλαδικές Εξετάσεις βρίσκονται πλέον προ των πυλών.
Είναι σημαντικό στη δύσκολη αυτή περίοδο οι γονείς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να στηρίξουν το παιδί τους στην προσπάθεια αυτή.
Όσον αφορά την πρακτική οργάνωση: Εξασφαλίστε τις κατάλληλες συνθήκες για διάβασμα (άνετος χώρος, ησυχία, προσαρμογή των συνηθειών της οικογένειας). Κατά την περίοδο αυτή, μπορείτε να είστε λίγο πιο ελαστικοί όσον αφορά τις υποχρεώσεις του εφήβου στο σπίτι (τακτοποίηση, βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού κ.τ.λ). Μην ζητάτε από το παιδί σας να στερηθεί κάθε ψυχαγωγία. Η επανάληψη είναι πολύ απαιτητική διαδικασία και τα σωστά οργανωμένα διαλείμματα για προσωπικό χρόνο είναι απαραίτητα για να μπορέσει ο έφηβος να αποδώσει τα μέγιστα. Ταυτόχρονα εάν ο έφηβος χρειάζεται τη βοήθεια σας ώστε να οργανώσει το διάβασμα του, 45-60 λεπτά διαβάσματος τη φορά με συνολικό χρόνο διαβάσματος 4 ώρες τη μέρα είναι επαρκής χρόνος για επανάληψη.
Αναλογιστείτε τις δικιές σας εμπειρίες από εξετάσεις ώστε να αποφύγετε να μεταδώσετε στο παιδί σας δικές σας αγωνίες ή ενοχές. Παρά την ένταση και το άγχος, αποφύγετε να κατηγορήσετε τον έφηβο για τεμπελιά ή αδιαφορία, εάν τυχόν δείχνει να αμελεί το διάβασμα του. Πολλές φορές πίσω από την μάσκα της αδιαφορίας κρύβεται κάποιο άλλο θέμα: μία αδυναμία σε ένα μάθημα, ένα μπλοκάρισμα στη μελέτη, μία προσωπική σύγκρουση…
Αποφύγετε τις προσπάθειες να φοβήσετε τον έφηβο με εικόνες ενός αποτυχημένου μέλλοντος. Τα παιδιά είναι ήδη αρκετά ταραγμένα και ας μην είναι πάντα αυτό φανερό. Η εικόνα ενός αποτυχημένου μέλλοντος αμφισβητεί τόσο τις ικανότητες και δυνατότητες του παιδιού όσο και τα δικά σας γονεϊκάεπιτεύγματα.
Φροντίστε οπωσδήποτε να μην συνδέσετε την επιτυχία στις εξετάσεις με την προσωπική αξία του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο έφηβος πως η αγάπη σας δεν συνδέεται με τους βαθμούς που θα πάρει. Διαβεβαιώστε το παιδί σας πως σας απασχολεί περισσότερο η ψυχική του ισορροπία και ευεξία παρά η επιτυχία του στις εξετάσεις.
Εάν παρά τις προσπάθειες σας, διαπιστώσετε πως ο έφηβος παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια έντασης και στρες χρήσιμο θα ήταν απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για επιπλέον υποστήριξη και συμβουλές.