efiveia.gr
Συμπεριφορά

Έφηβοι και αναβλητικότητα

Έφηβοι και αναβλητικότητα

Γράφει στο efiveia.gr η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια Αθηνά Μπερδεμπέ

Πόσες φορές δεν έχετε υπενθυμίσει ως γονείς στα έφηβα παιδιά σας να διεκπεραιώσουν κάποιο καθήκον τους, το οποίο αναβάλλουν συνέχεια; Πόσες φορές δεν έχετε θέσει εσείς κάποια προθεσμία, ώστε να τα ωθήσετε να φανούν συνεπή σε κάποια υποχρέωση τους; Οι έφηβοι διακρίνονται για την έντονη αναβλητικότητά τους, μεταθέτοντας για αργότερα εργασίες που γνωρίζουν ότι χρειάζεται να κάνουν. Φυσικά, κι εμείς ως ενήλικες αναβάλλουμε ως ένα βαθμό πράγματα που χρειάζεται να γίνουν σχετικά άμεσα, ωστόσο οι έφηβοι αναβάλλουν συστηματικά πολλές υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα αυτές να συσσωρεύονται σε έναν μεγάλο όγκο, προκαλώντας άγχος και εκνευρισμό όχι στους ίδιους αλλά στους γονείς τους. 

Ποιοι είναι συχνότεροι λόγοι αναβλητικότητας των εφήβων;
Γιατί μοιάζει να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους, ώστε να είναι συνεπείς;

Σίγουρα οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του εφήβου και τη φύση της εργασίας που αναβάλλει. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η αναβλητικότητα των εφήβων μπορεί να αποδοθεί συχνά στους παρακάτω λόγους:

1. Φοβάται ότι είναι ελλιπής. Κρίνοντας ο έφηβος ότι δεν είναι επαρκής και ικανός για την εκτέλεση μιας εργασίας, αναβάλλει συνεχώς την εμπλοκή του, φοβούμενος τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα συναντήσει. Καθυστερεί, λοιπόν, να αρχίσει, διότι πιστεύει ότι θα αργήσει να τελειώσει το συγκεκριμένο καθήκον, λόγω δικών του αδυναμιών και ατελειών.

2. Φοβάται την αποτυχία. Δεν είναι ο μόνος!Ακόμη κι εμείς οι ενήλικες αρνούμαστε να καταπιαστούμε με μια εργασία που θεωρούμε ότι δε θα είμαστε αποτελεσματικοί, φοβούμενοι την αποτυχία. Ωστόσο, αυτό το συναίσθημα φόβου για μια ενδεχόμενη αποτυχία φαντάζει στο μυαλό των εφήβων ως μια απειλή της ίδιας της ταυτότητάς τους.

3. Φοβάται την απόρριψη. Η αναβλητικότητα βοηθάει τον έφηβο να κρατήσει τους άλλους σε μια ασφαλή συναισθηματική απόσταση, επιτρέποντάς του να μην εκθέσει τον εαυτό του στην αρνητική κριτική, την ώρα που αποζητά την αποδοχή.

4. Φοβάται την επιτυχία. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ωστόσο πολλοί έφηβοι ανησυχούν ότι, αναποδειχτούν αποτελεσματικοί και ικανοί σε ένα καθήκον, ίσως τραβήξουν πάνω τους περισσότερη προσοχή απ’ όση επιθυμούν ή ότι θα χρειαστεί να αναλάβουν περισσότερη δουλειά στο μέλλον.

5. Τιμωρεί έμμεσα κάποιον/α. Μπορεί με την αναβλητικότητά του ο έφηβος να αντεκδικείται έμμεσα κάποιον/α. Αν, για παράδειγμα, αισθάνεται ότι τον διατάζουν ή ότι τον αναγκάζουν να κάνει κάτι, τότε η αναβλητικότητά του μπορεί να είναι ένας έμμεσος τρόπος για να εκφράσει παθητικά τον θυμό του ή για να επαναστατήσει.  

6. Στερείται δέσμευσης. Η δέσμευση και η αφοσίωση σε ένα καθήκον αποτελούν σημαντικά συστατικά κινητοποίησης για την εκτέλεση του. Ωστόσο, αν ο έφηβος νιώθει ότι αυτό που χρειάζεται να κάνει δεν είναι τόσο σημαντικό ή ότι δεν τον ενδιαφέρει προσωπικά, τότε δύσκολα θα καταβάλει γι’ αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια.

7. Αναμένει να έχει την κατάλληλη διάθεση. Πολλές εργασίες που καλείται να διεκπεραιώσει ο έφηβος τις θεωρεί βαρετές ή απαιτητικές, γεγονός που επηρεάζει τη στάση του απέναντι τους. Αναμένει, λοιπόν, να βρει το κέφι και την καλή διάθεση για να καταπιαστεί μαζί τους, κάτι που τις περισσότερες φορές δε συμβαίνει!

Πριν αποδώσουμε την αναβλητικότητα του έφηβου παιδιού μας στη βαρεμάρα ή την έλλειψη ευθύνης από μέρους του, ας διερευνήσουμε μέσω της συζήτησης τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αδράνεια του. Ας εντοπίσουμε μαζί με τον έφηβο την κύρια αιτία της κωλυσιεργίας του, ώστε να αυξήσουμε και της πιθανότητες αντιμετώπισής της.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα και εφηβεία! Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν την αρνητική διάθεση του παιδιού;

Αργυρώ Βουζβούρη

Φραστική επίθεση των εφήβων προς τους γονείς τους. Πώς να το ελέγξουμε;

Βασιλική Τσούτσου

Τρόποι επικοινωνίας με τον νευριασμένο έφηβο

Βασιλική Τσούτσου

Το ψέμα στην εφηβεία και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

efiveia.gr

Το σχολείο τελείωσε και βαριέμαι! Έφηβοι και καλοκαιρινές διακοπές

efiveia.gr

Το παιδί μου αντιδρά στη νέα μου σχέση. Πώς να το αντιμετωπίσω;

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com