Γράφει για το efiveia.gr η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Αδαμαντία Μπουζιάνη
Έρευνες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι περίπου οι μισοί έφηβοι έχουν κάνει σεξ έως τα 15 τους χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 50% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων, επίσης ολοκληρώνει τις σχέσεις του έως την ηλικία των 15 ετών. Στο σύνολο των εφήβων, το 48% δηλώνει σεξουαλικά δραστήριο. Ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 21% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέτρο. Αντίθετα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε γονείς εφήβων σχεδόν όλοι οι γονείς (σε συντριπτικό ποσοστό που αγγίζει και το 90%) απάντησαν ότι τα δικά τους παιδιά είναι «νέα, ανώριμα σεξουαλικά και φυσικά αφελή».
Μιλώντας στο efiveia.gr, η κυρία Μπουζιάνη τονίζει ότι τα παιδιά έχουν την ανάγκη να μάθουν περισσότερα για το σεξ, όχι μόνο γιατί είναι από τη φύση τους περίεργα, αλλά και επειδή ζουν σε μια εποχή κατά την οποία οι πρώτες σεξουαλικές επαφές συμβαίνουν σε μικρότερη ηλικία σε σύγκριση με το παρελθόν και η σεξουαλική πράξη παρουσιάζεται απροκάλυπτα ή συζητιέται ελεύθερα ανάμεσα στους συνομηλίκους. Tα παιδιά που έχουν μια καλή επικοινωνία και σχέση με την οικογένειά τους, αρχικά στρέφονται στον ομόφυλο γονέα τους, προκειμένω να βρουν τον προσανατολισμό τους, αν όμως δεν εισπράξουν την προσδοκώμενη ανταπόκριση, τότε αναζητούν απαντήσεις στους φίλους, τα περιοδικά και το διαδίκτυο.
Οι περισσότερες συζητήσεις γύρω από θέματα σεξουαλικού περιεχομένου, πραγματοποιούνται στην παιδική ηλικία και σπάνια οι γονείς να είναι ενήμεροι, και όταν έρθει η στιγμή όπου θα ερωτηθούν για θέματα σεξουαλικής φύσεως αισθάνονται αμηχανία, ντροπή μην ξέροντας αν και πώς θα ήταν σωστό να απαντήσουν. Οι γονείς, πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι, ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές τις φυσιολογικές ανάγκες των παιδιών τους και κατά συνέπεια στις ερωτήσεις τους γύρω από θέματα σεξουαλικότητας. Καλό είναι οι γονείς, να είναι οι πρώτοι που θα μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ, διασφαλίζοντας την παροχή μιας έγκυρης και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης καταλαβαίνοντας πως το παιδί έχει περιέργεια και δικαίωμα να μάθει. Σε διαφορετική περίπτωση το παιδί τους θα στραφεί στην επόμενη οικεία πηγή πληροφόρησης, το διαδίκτυο.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε να μιλάμε στο παιδί από την ηλικία των τεσσάρων έως έξι χρόνων ή ακόμα να του δείξουμε βιβλία με απλές εικόνες που δείχνουν τις ανατομικές διαφορές των δύο φύλων. Στην ηλικία των έξι ετών το παιδί είναι χρήσιμο να ενημερώνεται με επιστημονικό και προσαρμοσμένο στην ηλικία του τρόπο για την ανατομία και τη φυσιολογία των γεννητικών του οργάνων, τη σημασία τους, τη φροντίδα τους, τη μοναδικότητα του σώματός του, τις ομοιότητές και διαφορές των δύο φύλων. Όσο θα μεγαλώνει το παιδί οι ερωτήσεις θα γίνονται όλο και πιο «δύσκολες». Ο γονέας θα πρέπει να απαντήσει σε θέματα όπως η περιγραφή της σεξουαλικής επαφής, η περίοδος στο κορίτσι, η ονείρωξη, ο αυνανισμός και η αντισύλληψη.
Σε μεγαλύτερη ηλικία, το παιδί που δεν έχει προετοιμαστεί από τους γονείς κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να αποφεύγει μια τέτοια συζήτηση την περίοδο της εφηβείας, θεωρώντας τη διάλεξη από τους γονείς βαρετή ή αποτρεπτική. Yπάρχουν, ωστόσο, πολλές αφορμές στο περιβάλλον που μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για συζήτηση (π.χ. μια εκπομπή στην τηλεόραση, ένα περιστατικό από το περιβάλλον του παιδιού, η εγκυμοσύνη της μητέρας). Mπορείτε, ακόμη, να ξεκινήσετε εσείς τη συζήτηση, αν νιώθετε ότι το παιδί σας διστάζει. Αν αισθάνεστε άβολα -πράγμα φυσιολογικό-, το καλύτερο είναι να το παραδεχτείτε (π.χ. «Νιώθω περίεργα, γιατί όταν ήμουν μικρός…» ή «/κανείς δεν μου έχει μιλήσει για το σεξ, αλλά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και γι’ αυτό θέλω να το συζητήσουμε»).
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ
- Mιλήστε στο παιδί με Aπλά λόγια, ανάλογα με την ηλικία του, ώστε να κατανοήσει όσα του λέτε.
- Aπαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού Άμεσα, χωρίς υπονοούμενα και υπεκφυγές.
- Mη φοβάστε και μην αποφεύγετε την Aλήθεια, για να μη δημιουργηθούν στο παιδί περιττοί φόβοι.
- Mην πείτε στο παιδί σας «Δεν είσαι αρκετά μεγάλος/η για να σου το πω αυτό».
- Mην πιέζετε το παιδί να συζητήσετε για το σεξ, γιατί θα δυσκολευτεί να σας μιλήσει ελεύθερα.
- Mην πειράζετε το παιδί σας και μην αφήνετε άλλους να το πειράζουν όταν περνάει στη φάση της εφηβείας και το σώμα του αλλάζει.
- Mην κάνετε πολλά αστεία όταν μιλάτε για το σεξ, γιατί το παιδί θα νομίσει ότι δεν είναι πολύ σοβαρό θέμα.