- Εφηβεία και Χριστούγεννα! Πώς μπορούν γονείς και παιδιά να περάσουν εποικοδομητικό χρόνο μαζί κατά την εορταστική περίοδο χωρίς προστριβές και χωρίς οικονομικό κόστος; - 19 Δεκεμβρίου 2024
- Εφηβεία και ψυχική υγεία. Πώς μπορεί ο έφηβος να ανακτήσει την ψυχική του υγεία όταν αισθάνεται ότι έχει κλονιστεί; - 28 Νοεμβρίου 2024
- Εφηβεία και συναισθηματική ωριμότητα. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς να την αποκτήσει το έφηβο παιδί; - 5 Νοεμβρίου 2024
Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη
Τα social media έχουν κατακλύσει τη ζωή μας πλέον και όσο περνάει ο καιρός, η επίδρασή τους θα είναι πιο έντονη για όλους μας και ειδικά για τους εφήβους! Τα πάντα εξαρτώνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πια, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει όλους περισσότερο προσεχτικούς όσον αφορά την χρήση τους, τόσο στον τρόπο, όσο και στον χρόνο που τα χρησιμοποιούμε!
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πόσο επιρρεπείς είναι οι έφηβοι και πόσο εύκολα επηρεάζονται! Πολλοί είναι εκείνοι που συγκρίνουν τη ζωή τους με την «ευτυχισμένη ζωή» που βλέπουν στα social, αισθάνονται θλίψη και όλο αυτό τους οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση!
Όμως, η σωστή χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, μπορεί να επηρεάσει και θετικά τη ζωή των εφήβων, καθώς ενισχύει τις φιλίες που ενδεχομένως τις χωρίζει η χιλιομετρική απόσταση κι έτσι βελτιώνονται οι διαπροσωπικές τους σχέσεις και διατηρούνται, καθώς κινδύνευαν διαφορετικά να εξαφανιστούν!
Επίσης, περιορίζουν τη μοναξιά κι ενισχύουν την κοινωνική ευημερία κυρίως στους εσωστρεφείς εφήβους που δυσκολεύονται να συνάψουν σχέσεις δια ζώσης, ενώ ταυτόχρονα οξύνουν και την κριτική σκέψη, καθώς διαβάζουν και παρακολουθούν πολλά συμβάντα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να οξύνεται η κριτική τους σκέψη και να εκφράζουν πιο άνετα την εσωτερική τους φωνή!
Επιπλέον, να τονίσουμε και τις ευκαιρίες που προσφέρουν για να αναδείξουν οι νέοι τα ταλέντα τους. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν κατά καιρούς τις δεξιότητές τους και τους τομείς στους οποίους έχουν κλίση!
Όμως εάν αντιληφθεί ο γονέας, ότι το παιδί περνάει πολύ περισσότερο χρόνο στα social παρά σε κάποια άλλη δραστηριότητα, ή παρατηρήσει αλλαγή στη συμπεριφορά του ταυτόχρονα με την ενασχόληση του αυτή, καλό θα είναι να ξεκινήσει τις συζητήσεις μαζί του σχετικά με την αξία του και την αυτό-εικόνα του, να συμμετέχουν μαζί σε δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν, να δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να εκφράζει ό,τι το απασχολεί κι αν δεν τα καταφέρει, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είτε με το παιδί είτε μόνος του! Ένα είναι άλλωστε το σίγουρο: ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθαν στην ζωή μας για να μείνουν και είναι στο χέρι μας ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιούμε! Αυτό λοιπόν είναι το δεδομένο!