- Εφηβεία και ψέματα. Πώς μπορούν να αντιδρούν οι γονείς; - 1 Δεκεμβρίου 2023
- Εφηβεία και απώλεια κατοικιδίου. Πώς μπορούν να τη διαχειριστούν οι γονείς για να μην πληγωθεί ο ψυχισμός του εφήβου; - 13 Νοεμβρίου 2023
- Το κοινωνικό άγχος στην εφηβεία. Πώς μπορούν να το διαχειριστούν οι γονείς; - 18 Οκτωβρίου 2023
Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη
Όσο το παιδί μεγαλώνει και βρίσκεται πλέον στην εφηβεία, θα πίστευε κανείς πως το άγχος των γονέων για τις επιδόσεις του θα μειωνόταν, όμως ολοένα και συχνότερα μας επισκέπτονται εμάς τους ειδικούς ψυχικής υγείας, γονείς γεμάτοι άγχος και πανικό και μας ρωτάνε τι να κάνουν για να στηρίξουν περισσότερο το παιδί, ή για να του δώσουν κίνητρο να διαβάσει περισσότερο, αλλά και για να βρούνε μέσα τους τις λύσεις που επιζητούν καθώς καβγαδίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση για το διάβασμα.
Η απάντηση που τους δίνουμε είναι η σωστή επικοινωνία, είναι δηλαδή ο τρόπος που εκφράζουν οι γονείς τις δικές τους επιθυμίες και προσδοκίες, καθώς και το δικό τους άγχος! Άρα οι γονείς καλό θα είναι να ξανά σκεφτούν τις δικές τους επιθυμίες, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του εφήβου! Επίσης, μπορούν να καταγράψουν τους στόχους τους και τις ανησυχίες τους και να δώσουν προτεραιότητα στη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλώσει με πολύ έντονο τρόπο το άγχος του!
Ακόμη, κρίνεται απαραίτητο να κατανοεί ο γονέας την ανάγκη του παιδιού για αποδοχή και κατανόηση και έτσι θα το βοηθήσει να εκφράσει πιο εύκολα τα συναισθήματά του. Ας μην ξεχνάμε πως το παιδί επιβάλλεται να αισθάνεται ότι το αγαπούν και το αποδέχονται πάντα, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις στο σχολείο! Με την ενεργητική ακρόαση μπορεί ο γονέας να στηρίξει τον έφηβο να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει τα δικά του ταλέντα και τη δημιουργικότητά του!
Καλό είναι να μην ξεχνάει ο γονέας ότι προτεραιότητα έχει η ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού κι όχι οι επιδόσεις στο σχολείο και ότι μόνο μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα συζήτησης θα μπορέσουν να αναγνωριστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο έφηβος και μόνο με την αποδοχή και την αγάπη θα έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Κυρίως όμως έτσι θα αισθάνεται ηρεμία κι ανακούφιση που δε συγκρίνονται με κανέναν βαθμό!