efiveia.gr


Εκπαίδευση

Εφηβεία και διάβασμα: Ποια στάση μπορεί να κρατήσει ο γονέας απέναντι στη σχολική επίδοση του εφήβου χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική κατάσταση του εφήβου;

Εφηβεία και διάβασμα: Ποια στάση μπορεί να κρατήσει ο γονέας απέναντι στη σχολική επίδοση του εφήβου χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική κατάσταση του εφήβου;

Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη

Όσο το παιδί μεγαλώνει και βρίσκεται πλέον στην εφηβεία, θα πίστευε κανείς πως το άγχος των γονέων για τις επιδόσεις του θα μειωνόταν, όμως ολοένα και συχνότερα μας επισκέπτονται εμάς τους ειδικούς ψυχικής υγείας, γονείς γεμάτοι άγχος και πανικό και μας ρωτάνε τι να κάνουν για να στηρίξουν περισσότερο το παιδί, ή για να του δώσουν κίνητρο να διαβάσει περισσότερο, αλλά και για να βρούνε μέσα τους τις λύσεις που επιζητούν καθώς καβγαδίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση για το διάβασμα.

Η απάντηση που τους δίνουμε είναι η σωστή επικοινωνία, είναι δηλαδή ο τρόπος που εκφράζουν οι γονείς τις δικές τους επιθυμίες και προσδοκίες, καθώς και το δικό τους άγχος! Άρα οι γονείς καλό θα είναι να ξανά σκεφτούν τις δικές τους επιθυμίες, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του εφήβου! Επίσης, μπορούν να καταγράψουν τους στόχους τους και τις ανησυχίες τους και να δώσουν προτεραιότητα στη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλώσει με πολύ έντονο τρόπο το άγχος του!

Ακόμη, κρίνεται απαραίτητο να κατανοεί ο γονέας την ανάγκη του παιδιού για αποδοχή και κατανόηση και έτσι θα το βοηθήσει να εκφράσει πιο εύκολα τα συναισθήματά του. Ας μην ξεχνάμε πως το παιδί επιβάλλεται να αισθάνεται ότι το αγαπούν και το αποδέχονται πάντα, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις στο σχολείο! Με την ενεργητική ακρόαση μπορεί ο γονέας να στηρίξει τον έφηβο να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει τα δικά του ταλέντα και τη δημιουργικότητά του!

Καλό είναι να μην ξεχνάει ο γονέας ότι προτεραιότητα έχει η ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού κι όχι οι επιδόσεις στο σχολείο και ότι μόνο μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα συζήτησης θα μπορέσουν να αναγνωριστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο έφηβος και μόνο με την αποδοχή και την αγάπη θα έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Κυρίως όμως έτσι θα αισθάνεται ηρεμία κι ανακούφιση που δε συγκρίνονται με κανέναν βαθμό!

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει αποτυχία;

efiveia.gr

Το παιδί μου δεν προβιβάστηκε. Και τώρα τι γίνεται;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το έφηβο παιδί μου φεύγει για σπουδές!

Κλεονίκη Πανταζή

Το έφηβο παιδί μου δε διαβάζει…

Κλεονίκη Πανταζή

Το άγχος των σχολικών εξετάσεων

efiveia.gr

Το άγχος των εξετάσεων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com