efiveia.gr


Συναισθηματική υγεία

Εφηβεία και διαταραχές πρόσληψης τροφής! Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα!

Εφηβεία και διαταραχές πρόσληψης τροφής! Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα!

Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη

Η εφηβεία όπως είναι γνωστό, είναι μια δύσκολη και ταυτόχρονα ευαίσθητη περίοδος στη ζωή μας! Πολλά δεδομένα αλλάζουν, οι ορμόνες βρίσκονται σε διαρκείς διακυμάνσεις, πολλές καταστάσεις μας στρεσάρουν κι έτσι δεν είναι περίεργο, που εμφανίζονται οι διατροφικές διαταραχές! Μάλιστα, οι τελευταίες έρευνες μας δείχνουν πως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αυξήθηκαν δραματικά η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία!

Αυτές οι έρευνες συνδέουν την νευρική ανορεξία με την ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές όπως η σερετονίνη! Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα, αυτές τις δύο διαταραχές κι ας δούμε πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε!

Νευρογενής ανορεξία: Ένα έφηβο παιδί που είναι εσωστρεφές, σχεδόν κοινωνικά απομονωμένο, δεν ενθουσιάζεται με τις αλλαγές, στρεσάρεται πολύ εύκολα, βρίσκει τον έλεγχο στον περιορισμό των θερμίδων κι αισθάνεται πιο ήρεμο κι έτσι γίνεται ένας φαύλος κύκλος! Τα συμπτώματα μπορεί να είναι: η ταχεία απώλεια βάρους, η αδυναμία, η ζάλη, η δυσκοιλιότητα, η απώλεια μαλλιών, η αμηνόρροια (στα κορίτσια)!

Ψυχική βουλιμία: Έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τα επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας, κατά τα οποία το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του! Συνήθως, αφορά έφηβα κορίτσια με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που νιώθουν ψυχικά αβοήθητα, έχουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, αγχώνονται όταν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, και συχνά έχουν κατάθλιψη! Μετά, από μεγάλες ποσότητες τροφής, ακολουθούν η λήψη καθαρτικών & η πρόκληση εμετού!

Να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι τα βουλιμικά άτομα, αποδέχονται πιο εύκολα την κατάσταση, τη συζητούν με τους γονείς και ζητούν πιο εύκολα βοήθεια από ειδικό! Έτσι λοιπόν, οι γονείς μόλις παρατηρήσουν αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού όσον αφορά το φαγητό, ας ξεκινήσουν μια συζήτηση χωρίς πανικό, για την αυτό-εικόνα και την αυτό-εκτίμησή του, και να απευθυνθούν σε έναν διατροφολόγο και ειδικό ψυχικής υγείας! Ο ειδικός θα εφαρμόσει θεραπείες τόσο στον έφηβο όσο και στους γονείς! Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που αποζητά το παιδί εκείνη την περίοδο, είναι κατανόηση κι αγάπη! Σε συνεργασία λοιπόν και με τους ειδικούς, θα θεραπευτεί και θα αγαπήσει τον εαυτό του!

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

2 σχόλια

Βιβή Αγγελή 26 Ιανουαρίου 2023 at 08:49

Η κόρη μου 17 ετών λόγω των επερχόμενων πανελληνίων και ο χωρισμός από το αγόρι της την έκαναν να μην έχει όρεξη για φαγητό με συνέπεια να έχει ζαλάδες και στοματικής διαταραχες .Είμαι όσο πιο κοντά της γίνεται και ξεκινήσαμε ψυχολόγο.Μπορω να την βοηθήσω με κάποιο άλλο τρόπο;

Απάντηση
efiveia.gr 26 Ιανουαρίου 2023 at 09:07

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Μπορείτε να στείλετε το ερώτημά σας στο info@efiveia.gr ώστε να σας απαντήσει ένας από τους Επιστημονικούς μας Συνεργάτες.

Παρακαλούμε σημειώστε πως η αποστολή γίνεται ανώνυμα, ώστε να διαφυλαχθούν το προσωπικά σας δεδομένα.

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα του efiveia.gr

Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com