efiveia.gr


Οικογένεια

10+1 λόγοι να βελτιώσετε τη σχέση σας με τον έφηβο

Η εποχή της εφηβείας είναι δύσκολη τόσο για τον ίδιο τον έφηβο, όσο και για τους γονείς του. Ο έφηβος αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που συμβαίνουν εσωτερικά και εξωτερικά και προσπαθεί να ανα-προσδιοριστεί, με αποτέλεσμα να αισθάνεται θυμωμένος, μόνος και μπερδεμένος και να θεωρεί ότι κανένας δεν τον καταλαβαίνει και ειδικά οι γονείς του. Και εκεί είναι που αρχίζουν οι συγκρούσεις.

Έχοντας ως «αντίπαλο» αυτές τις συγκρούσεις, οι γονείς καλούνται να καθοδηγήσουν τον έφηβο και να παλέψουν αρκετά για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση.

Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσετε όσο πιο πολύ μπορείτε, αφού το μόνο που επιθυμείτε για το παιδί σας είναι να είναι υγιές και να μεγαλώσει σωστά για να αντιμετωπίσει τον κόσμο όταν έρθει η ώρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να “χτίσετε” σωστές σχέσεις. Με τη βοήθειά τους, η επιτυχία θα βρίσκεται όλο και ένα βήμα πιο κοντά!

Μιλήστε. Μιλήστε με τον έφηβο, όχι στον έφηβο! Μην κάνετε κήρυγμα, επικοινωνήστε. Μέσα από το διάλογο θα καταφέρετε να «περάσετε» πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι νομίζετε. Εκμεταλλευτείτε μία μακρινή διαδρομή, ένα ταξίδι ή ακόμα και την ώρα του φαγητού στο τραπέζι. Κάντε ερωτήσεις που δεν έχουν ως απάντηση ένα ναι ή ένα όχι. Αναπτύξτε μαζί του ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Αφιερώστε χρόνο. Για να μιλήσετε μαζί του, ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Είναι σημαντικό ο έφηβος να δει ότι του αφιερώνετε αρκετό χρόνο, αφού έτσι θα αισθάνεται ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για το πώς είναι και αν τον απασχολεί κάτι. Πάντα θα είστε πολυάσχολοι και θα πρέπει να κάνετε τόσα πράγματα τόσο στην εργασία σας όσο και στο σπίτι, όμως έστω και λίγος ελεύθερος χρόνος αφιερωμένος στο παιδί μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάντε μία βόλτα με το ποδήλατο, πηγαίνετε μαζί για ψώνια, ή ακόμα παίξτε μαζί του κάποιο άθλημα. Δείξτε του ότι απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μαζί του.

Μιλήστε ίσος προς ίσο. Είναι σημαντικό να βλέπει ο έφηβος ότι δεν τον αντιμετωπίζετε σαν μωρό ή σαν ένα παιδί το οποίο θέλει ειδική μεταχείριση. Η εφηβεία δεν είναι αρρώστια. Είναι μία περίοδος κατά την οποία το παιδί καλείται να αντιμετωπίσει πολλές αλλαγές οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην ενήλικη πλέον ζωή του. Παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη ενήλικας, είναι προτιμότερο να τον αντιμετωπίζετε ως τέτοιο.

Κρατήστε τις υποσχέσεις σας. Τηρώντας αυτά που έχετε υποσχεθεί θα καταφέρετε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας. Ο έφηβος έχει ανάγκη να ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί επάνω σας για οτιδήποτε του συμβαίνει. Και αν έχετε υποσχεθεί κάτι το οποίο δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε, τότε καλό θα είναι να το συζητήσετε μαζί του, να αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε και να το προγραμματίσετε για κάποια άλλη φορά.

Εμπιστευτείτε. Η εμπιστοσύνη φέρνει εμπιστοσύνη. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στον έφηβο, εκείνος θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να μην σας απογοητεύσει. Επίσης είναι λιγότερο πιθανό να οδηγηθεί σε λάθη που αργότερα θα του στοιχίσουν την υγεία του ή το μέλλον του, ή ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη σας σε αυτόν. Και φυσικά το όφελος το δικό σας θα είναι να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις του.

Δείξτε τα συναισθήματά σας. Πείτε του τι αισθάνεστε και πόσο νοιάζεστε γι’ αυτόν. Το έχει ανάγκη. Φροντίστε να τον περιποιείστε και να προλαβαίνετε όσο μπορείτε τις επιθυμίες του. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που θα ήθελε να αγοράσει, το αγαπημένο του φαγητό, ή ακόμη και ένα πάρτυ-έκπληξη που θα ήθελε να διοργανώσει για έναν φίλο του.

Αστειευτείτε. Το να γελάτε και να είστε χαρούμενοι είναι πολύ σημαντικό να το βλέπει ο έφηβος. Πείτε αστεία και κάντε πειράγματα. Προσοχή όμως, μην πείτε κάτι που θα τον πληγώσει ή θα τον στενοχωρήσει.

Συμπαρασταθείτε. Αν κάποια μέρα είναι δύσκολη για τον έφηβο, δώστε του την απαραίτητη σημασία. Ενδιαφερθείτε και συζητήστε μαζί του, χωρίς όμως να τον πιέσετε. Πολλές φορές ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να «ανοιχτεί». Αρκεί να γνωρίζει ότι είστε κοντά του και ότι είστε πρόθυμος να τον ακούσετε, ή ακόμα και να καθίσετε δίπλα του αμίλητοι.

Ενθαρρύνετε. Κάθε προσπάθεια για να πετύχει κάτι είναι σημαντική γι’ αυτόν, ειδικά αν είναι κάτι καινούριο και δοκιμάζει τον εαυτό του. Αναγνωρίστε την προσπάθειά του και πείτε το. Αυτό θα του δώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να προσπαθήσει. Ακόμη και αν έχει ένα δύσκολο διαγώνισμα, πείτε του ότι του έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη και πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει. Καλύψτε όμως και την πιθανότητα κάποιας αποτυχίας, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, δεν χάλασε ο κόσμος, θα τα καταφέρει την επόμενη φορά.

Μη συγκρίνετε. Η σύγκριση με τα αδέλφια ή τα άλλα παιδιά δεν κάνει καλό στον έφηβο. Δεν τον βοηθάει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και επιπλέον «κλείνεται» πιο πολύ, με αποτέλεσμα να μην σας μιλάει για θέματα που ενδεχομένως τον απασχολούν. Αντιμετωπίστε τον ως μία οντότητα και αναγνωρίστε τις δυνατότητές του.

Θέστε όρια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, σε όλα τα παιδιά αρέσουν οι κανόνες και τα όρια. Αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και ας μην το δείχνουν. Είναι καλό ο έφηβος να ξέρει ποια είναι τα όριά του σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σε εσάς.

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ζωή με τους εφήβους – Δέκα χρήσιμοι κανόνες για τους γονείς των εφήβων

efiveia.gr

Τα παιδιά μας αλλάζουν, μάλλον πρέπει κι εμείς!

Νικολέττα Γεωργίου

Έχετε καλή σχέση με τον έφηβό σας; Απολαύστε τα προνόμια!

efiveia.gr

Δίδυμα παιδιά στην εφηβεία

Χριστίνα Πολυδώρου

Μην πανικοβάλλεστε! Εφηβεία είναι θα περάσει…

efiveia.gr

Γονιός, μια ζωή γεμάτη αγωνίες…

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com