efiveia.gr
Συμπεριφορά

Τι κρύβεται πίσω από το θυμό των Εφήβων

Γράφει στο efiveia.gr η επιστημονικά υπεύθυνη και βασική εισηγήτρια του προγράμματος Διαχείρισης Άγχους FIGHTSTRESS© Ελένη Ταρναρά

Το παιδί σας στην εφηβεία με τη συμπεριφορά του και κυρίως με τη διαρκώς θυμωμένη στάση του, προσπαθεί να σας στείλει κάποια μηνύματα. Το κλειδί μιας δυνατής συνεννόησης έγκειται στην ικανότητά σας να αποκρυπτογραφήσετε τη συμπεριφορά που κρύβεται πίσω απ‘ όλο αυτό το θυμό. Λαμβάνοντας σαν δεδομένο την επιθυμία του εφήβου να τραβήξει τη προσοχή σας, θα αναφερθούν στη συνέχεια  κάποιες σταθερές που επιθυμεί διακαώς κάθε έφηβος να υπάρχουν στη ζωή του. Όταν αρχίσει και στερείται κάποια από τα παρακάτω, και ειδικά από εσάς τους γονείς του, θα προβάλλει το θυμό του σαν όπλο!

Ένας έφηβος θυμώνει όταν νιώθει ότι δεν απολαμβάνει:

  • Σεβασμού . . . Ο έφηβος, θα εκραγεί στις μεταξύ σας διαφωνίες, αφού θα θεωρήσει ότι εσείς πιστεύετε ότι αυτό που ζητάει δεν το αξίζει. Είναι πεπεισμένος ότι είναι ικανότερος απ ‘όσο εσείς παραδέχεστε.
  • Χώρου . . . Θέλει να του δώσετε συναισθηματικό και φυσικό χώρο να πειραματιστεί, να εξερευνήσει και βασικά να επιχειρήσει να ζήσει χωρίς τους ενοχλητικούς κανόνες, υποχρεώσεις και στάση ζωής που εσείς υιοθετείτε για τον εαυτό σας. Θέλει να δημιουργήσει για εκείνον ένα πλαίσιο ζωής διαφορετικό από το δικό σας.
  • Επιβεβαίωσης . . . Ο έφηβος βιώνει τα πράγματα εντονότερα- το γνωρίζετε πολύ καλά. Αυτά τα δυνατά συναισθήματα είναι συχνά πολύ ρευστά. Με όλη αυτή την ένταση και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, λόγω του μεγάλου βάρους που έχει η γνώμη σας για εκείνον, επιζητά την επιβεβαίωση. Τελικά, αυτό που επιθυμεί από εσάς είναι να καταλάβετε και να αποδεχτείτε τα συναισθήματα του σαν κάτι πραγματικά πραγματικό και όχι σαν μια υπερβολή.
  • Τις Παρέες των Φίλων του. . .Ο έφηβος θέλει πράγματα από εσάς. Θέλει να διασκεδάσει, άρα χρειάζεται χρήματα. Και γιατί; Κυρίως για να συναντιέται με τους τους φίλους του και να περνά μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Επιζητά την αποδοχή και την πολυπόθητη αίσθηση του “ανήκειν”, που μόνο οι φίλοι του μπορούν να του παρέχουν. Χρειάζεται λοιπόν χρήματα, κλειδιά σπιτιού και γιατί όχι;;;…και κλειδιά αυτοκινήτου!

Χρειάζεται φυσικά να θέσετε τα όρια σας σε σχέση με τη θυμωμένη συμπεριφορά του εφήβου, καθώς επίσης και να προσπαθήσετε να αποδεχτείτε και να παραδεχτείτε ότι κάτι πολύ αληθινό και ζωτικής σημασίας (για εκείνον), τον οδηγεί σε παρόμοιες συμπεριφορές.

Είμαι βέβαιη πως τίποτα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δε σας είναι άγνωστο. Ίσως διαβάζοντας τα, να βλέπετε τον εαυτό σας, να ταυτίζεται με τον έφηβο γιο ή κόρη σας. Ίσως να φέρνετε στο νου πως και εσείς κάτι ανάλογο αισθανόσασταν στην ηλικία του. Πάντως το να γνωρίζουμε απλά όσα αναφέρθηκαν, δεν είναι από μόνο του χρήσιμο.  Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι η ικανότητα και ο σωστός χειρισμός σας να εφαρμόσετε στη πράξη αυτή τη γνώση όταν ο θυμός του εφήβου ξαναεμφανιστεί. Θα σας βοηθήσει σημαντικά να ενωθείτε με το παιδί σας. Μπορεί επίσης να είναι η αφορμή να βοηθήσετε τον έφηβο να βελτιώσει τη συμπεριφορά του μέσα στην οικογένεια. Μπορεί επίσης να τον βοηθήσετε να  διαχειρίζεται όλα αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα στη καθημερινότητα του.

Το μυστικό έγκειται στο να κάνετε μια παύση, να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να ανακαλύψετε τι πραγματικά βρίσκεται πίσω από το θυμό του παιδιού σας.

Σημαντική Άσκηση: Κάντε μια παύση προτού απαντήσετε.

  1. Μείνετε για λίγο με τα μάτια κλειστά. Φανταστείτε πόσες φορές έχετε φτάσει σε αδιέξοδο με το παιδί σας, μπροστά σε ένα δικό του δυνατό ξέσπασμα. Ρωτήστε τον εαυτό σας:
  • «Τι προτίθεμαι να δώσω στο παιδί μου αυτή τη στιγμή, ώστε να του δείξω πόσο πολύ θέλω να μας βοηθήσω να βγούμε από αυτή τη κατάσταση;»
  • «Οποιαδήποτε και αν είναι η επόμενη κίνηση μου, τι είναι πιο σημαντικό; Να αντιδράσω στο θυμό του ή να κάνω/πω κάτι που πραγματικά αξίζει να ακουστεί;»
  1. Τώρα φανταστείτε το σενάριο που θα παιχτεί επικοινωνιακά ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας, όταν η απάντηση σας θα έχει βασιστεί σε ένα από τα παραπάνω ερωτήματα.

 Θα ακολουθήσει ο συνηθισμένος άκαμπτος τσακωμός ή μήπως υπάρχει κάτι που πάει να αλλάξει;

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα και εφηβεία! Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν την αρνητική διάθεση του παιδιού;

Αργυρώ Βουζβούρη

Φραστική επίθεση των εφήβων προς τους γονείς τους. Πώς να το ελέγξουμε;

Βασιλική Τσούτσου

Τρόποι επικοινωνίας με τον νευριασμένο έφηβο

Βασιλική Τσούτσου

Το ψέμα στην εφηβεία και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

efiveia.gr

Το σχολείο τελείωσε και βαριέμαι! Έφηβοι και καλοκαιρινές διακοπές

efiveia.gr

Το παιδί μου αντιδρά στη νέα μου σχέση. Πώς να το αντιμετωπίσω;

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com