efiveia.gr
Εθισμοί και αισθητικές παρεμβάσεις

Τατουάζ Χένας (Henna), το τατουάζ της παραλίας πόσο «αθώο» πραγματικά είναι;

Βασίλης Μουζιούρας

Γράφει στο efiveia.gr ο Χειρουργός Βασίλης Μουζιούρας

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, διασκέδαση

Ένα τατουάζ από φυσική χρωστική ουσία στην επιφάνεια του δέρματος που μπορεί να φύγει σε μερικές ημέρες, πόσο πραγματικά επικίνδυνο μπορεί να είναι;

Μια σκέψη που οδηγεί, σχεδόν αβασάνιστα ακόμη και τους πιο ευαισθητοποιημένους μικρούς και μεγάλους, να ενδώσουν στον πειρασμό και να επιτρέψουν, κυρίως στον «πλανόδιο καλλιτέχνη της παραλίας», να ζωγραφίσει στο δέρμα τους το πολυπόθητο, έστω ένα και σε μικρό μέγεθος, αξεσουάρ της μόδας.

H ταχεία και ανώδυνη διαδικασία εφαρμογής του, καθώς και η προσφορά του σε χαμηλή τιμή στις παραλίες τουριστικών περιοχών, το κατέστησαν πολύ δημοφιλές μεταξύ των εφήβων.

Το τατουάζ xένας, ανήκει στη κατηγορία των «προσωρινών κοσμητικών τατουάζ». Είναι η απλή ζωγραφική του σώματος, χωρίς τη τραυματική διαδικασία των μονίμων τατουάζ, είναι δηλαδή η βαφή της κερατίνης στιβάδας της επιδερμίδας με μια χρωστική ουσία φυτικής προέλευσης τη χένα (Henna).

Η φυσική χένα προέρχεται από το ανθοφόρο φυτό Lawsoniainermis.Το χρώμα της πάστας από φυσική χένα, κυμαίνεται, από πράσινο – καφέ μέχρι καφέ και στεγνώνει πάρα πολύ αργά.

Εδώ μπορεί να αρχίσουν τα προβλήματα.

Ο κύριος Μουζιούρας σημειώνει στο efiveia.gr πως η ανάγκη για ένα σκούρο «επιβλητικό» τατουάζ που θα κρατήσει περισσότερο στο χρόνο, αλλά και η μείωση του χρόνου στεγνώματος, καθιστά αναγκαία επιπρόσθετα έκδοχα, όπως χρωστικές σε μεγάλες συγκεντρώσεις, διάφορα έλαια, ακόμη και καφέ, τσάι, λουλάκι ή δυστυχώς στη χειρότερη περίπτωση PPD (παραφαινυλενδιαμίνη).

Εδώ πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στη σχεδόν χωρίς παρενέργειες “φυτική Henna” από την επικίνδυνη περιέχουσα διάφορα από τα προαναφερθέντα έκδοχα “μαύρη Henna”.

Αυτά τα έκδοχα είναι που καθιστούν την συγκεκριμένη τεχνική κάθε άλλο παρά αθώα.

…Η μορφολογία της δερματικής βλάβης που προκαλείται μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Έτσι, έχουν περιγραφεί δερματίτιδα – έκζεμα, λειχηνοειδής αντίδραση, φυσαλιδώδεις βλάβες ή βλάβες του τύπου του πολύμορφου ερυθήματος στο σημείο του τατουάζ. Επίσης, έχει αναφερθεί αντιδραστική υπερτρίχωση μία εβδομάδα μετά από την εφαρμογή της χένας, η οποία υποχώρησε αυτόματα μετά από 3–4 μήνες. Απώτερες επιπλοκές τατουάζ με χρήση χένας περιλαμβάνουν τη μεταφλεγμονώδη υπο- ή υπερμελάγχρωση, την τοπική ουλή και τη μόνιμη ευαισθητοποίηση σε συγκεκριμένα έκδοχα…

Ας δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά.

Η χένα προσκολλάται στην κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας και παραμένει εκεί, ακολουθώντας το φυσιολογικό κύκλο ανανέωσης του δέρματος, μέχρι να αποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος στη διάθεση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, ώστε να προκληθεί κλινικά εμφανής ευαισθητοποίηση ήδη στα πλαίσια της πρώτης εφαρμογής, σε ένα άτομο χωρίς προηγούμενη ευαισθητοποίηση.

Τα συμπτώματα όπως φαγούρα, ερυθρότητα, εμφάνιση κηλίδων και φλυκταινών στο δέρμα, μπορεί να περιορίζονται στο σημείο του τατουάζ, τη γύρω περιοχή ή να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, μπορεί να είναι άμεσα ή να εμφανιστούν μερικές ημέρες μετά την εφαρμογή του τατουάζ, συνήθως με τον καιρό επουλώνονται και εξαφανίζονται. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν, σε μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως απο– υπερ-χρωματισμό και ουλές στο δέρμα.

Περιστατικά άμεσης αλλεργικής αντίδρασης που εκδηλώνεται με κνίδωση, αναφυλαξία, αλλά και οξεία αναπνευστική ή ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια έχουν καταγραφεί στη βιβλιογραφία ως συνέπεια τατουάζ με χένα. Αποτελούν καταστάσεις που χρήζουν άμεσης – επείγουσας ιατρικής αντιμετώπισης!!! Φανταστείτε λοιπόν αν αυτό συμβεί σε μια από τις απομακρυσμένες παραλίες που επισκεπτόμαστε κάθε καλοκαίρι.

Δεν είναι σπάνια η μόνιμη ευαισθησία που αποκτούν σε αυτές τις ουσίες, ορισμένα άτομα κυρίως παιδιά και έφηβοι ,αναπτύσσοντας αλλεργική, εξ επαφής, δερματίτιδα. Το γεγονός ότι αυτές ουσίες βρίσκονται και σε άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα, βαφές μαλλιών, καουτσούκ, ρούχα, παπούτσια αλλά και σε αντηλιακά και ορισμένα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αλλεργίας σε επακόλουθη επαφή με αυτά.

Η αλλεργική αντίδραση σε δεύτερη έκθεση, συχνά μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από την πρώτη, καθιστώντας επιτακτική την επείγουσα ιατρική φροντίδα ή ακόμα και την εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Η πολυευαισθητοποίηση άρα και η δια βίου ευπάθεια σε αυτές τις ουσίες, κυρίως, σε παιδιά και εφήβους δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία, καθώς επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά τους αλλά και πιθανά την επαγγελματική τους ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί μου καπνίζει

efiveia.gr

Το κοινωνικό και διαδικτυακό φαινόμενο “Pokemon GO”

efiveia.gr

Το κάπνισμα στην εφηβεία

efiveia.gr

Τατουάζ (Tattoo) – piercing, μόδα ή εφιάλτης για την υγεία των εφήβων;

Βασίλης Μουζιούρας

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι επιδράσεις τους στα παιδιά

efiveia.gr

Πώς να του αποδείξω ότι ο δρόμος των ναρκωτικών μπορεί να είναι η καταστροφή του;

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com