Ποιες τροφές συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ακμής και της λιπαρότητας του δέρματος

poies-trofes-simvalloun-stin-katapolemisi-tis-akmis-kai-tis-liparotitas-tou-dermatosΓράφει στο efiveia.gr η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Εύα Ζήκου

Η ακμή συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Περισσότερο από το 80% των εφήβων αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής. Η εμφάνιση της ακμής είναι αποτέλεσμα της επίδρασης διαφόρων παραγόντων, όπως κληρονομικότητας, ορμονών, υπερβολικής αύξησης μικροβίων και άλλων που δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί.

Επιστημονικές μελέτες όμως αποδείξει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων δεν επιβαρύνει ούτε βελτιώνει την εμφάνιση της ακμής. Η χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα, η τοπική εφαρμογή τρετινοϊνης ή υπεροξειδίου του βενζολίου, καθώς και η χρήση ειδικών καθαρτικών σκευασμάτων αποτελούν τη μόνη θεραπεία που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.

Σχετικά με τη διατροφή, καθώς  το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ακμής, ίσως η καλύτερη συμβουλή για τον έφηβο με προβλήματα ακμής είναι να αποβάλλει το άγχος και τα αισθήματα ενοχής σχετικά με τα τρόφιμα. Καλό είναι να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, καθώς είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών και να καταναλώνει με μέτρο γλυκά και άλλες πηγές ζάχαρης.

Τρόφιμα που βοηθούν κατά της ακμής

Αγγούρι: Η φλούδα των αγγουριών είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, διατηρεί τα σωστά επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα. Τα αγγούρια λόγω του ότι είναι πλούσια σε νερό, δεν είναι μόνο δροσιστικά, παράλληλα διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο.

Παντζάρι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, γνωστές για τη συμβολή τους στην καλή ποιότητα δέρματος.

Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, το γκρέιπφρουτ), παπάγια και ντομάτες: Είναι πολύ πλούσιες πηγές βιταμίνης C, η οποία έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και καθαρίζει τον οργανισμό και το δέρμα από τοξίνες.

Κόκκινο Σταφύλι: Ένα φυσικό αντισταμινικό, με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που δρουν ενάντια στις δερματικές μολύνσεις και μετριάζουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Αβοκάντο: Η συνέργεια της βιταμίνης Ε με τη βιταμίνη C απωθεί την ακμή και καθαρίζει το δέρμα. Ιδιαίτερα θεραπευτικό είναι το έλαιο του αβοκάντο.

Σκόρδο: Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου το καθιστούν αντισταμινικό και αντιπαρασιτικό.

Αμύγδαλα: Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά απαραίτητα για την μείωση της έξαρσης της ακμής.

Σολωμός/ Τόνος/ Σαρδέλες: Είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες. Όλα αυτά τα συστατικά συμβάλουν στην αποκατάσταση του δέρματος καθώς και στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, η ρόκα): Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, αλλά και σίδηρο. Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο μπρόκολο, καταπολεμά την ακμή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ η βιταμίνη C διατηρεί το δέρμα νεανικό προσφέροντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Καρότα: Είναι πολύ πλούσια πηγή β-καροτενίου, που είναι πρωιμη μορφή της βιταμίνης Α

Acai berries: Αυτό το είδος μούρων είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, πολύ ισχυρά, που προστατεύουν το δέρμα από την καταστροφή και τη γήρανση, ενώ παράλληλα καταπολεμούν και την ακμή.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες κατηγορίες τροφών που επιδεινώνουν την ακμή, ή προκαλούν έξαρσή της.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με έξαρση της ακμής. Μπορείτε να επιλέξετε γάλα από αμύγδαλα, από ρύζι και από καρύδα, ως εναλλακτικές λύσεις.

Ζάχαρη: Η ζάχαρη αυξάνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και αυτό με τη σειρά του αποτελεί σημαντικό παράγοντα δερματικών προβλημάτων, όπως τα σπυράκια.

Σόγια: Αν παρατηρήσετε ότι έχετε εξάρσεις γύρω από το στόμα σας ή στο πηγούνι σας, τότε είναι πιθανό η αιτία να βρίσκεται στην κατανάλωση προϊόντων σόγιας.

Φυστίκια: Τα φυστίκια περιέχουν ένα ανδρογόνο που αυξάνει την παραγωγή ελαίου από τους σμηγματορροικούς αδένες της επιδερμίδας και ως εκ τούτου επιδεινώνει την ακμή και τα σπυράκια. Πιο ασφαλείς επιλογές σε αυτή την περίπτωση αποτελούν ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και καρύδια

Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της ακμής και της έντονης λιπαρότητας που παρατηρείται κατά την εφηβεία. Οι έφηβοι, αρκεί να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα φαρμακευτικά προιόντα που θα τους συστήσουν ειδικοι δερματολόγοι αλλά και να συμπεριλάβουν στη καθημερινή διατροφή τους τα προαναφερόμενα τρόφιμα.