Κέικ με λεμόνι και παπαρουνόσπορο

Γράφει στο efiveia.gr η Food Blogger Νάντια Μαρκοπούλου

Η συνταγή είναι για μία κανονική, κλασσική φόρμα για κέικ

Υλικά:
75 γρ ζάχαρη καστανή
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ αλεύρι φαρίνα
1 κ. γλυκού baking
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
5 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1/2 κούπα παπαρουνόσπορο

Για το γλάσο
130 γρ ζάχαρη άχνη
χυμό από 1 λεμόνι
ελάχιστο νερό

Εκτέλεση:
Αρχικά, τοποθετούμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του  μίξερ και χτυπάμε το μείγμα μας μέχρι να αφρατέψει (για 7-8 λεπτά περίπου).

Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μας, το χυμό με το ξύσμα λεμονιού και το γιαούρτι  μας και χτυπάμε για λίγο ακόμη.

Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι  μας (κάνει πιο αφράτο το κέικ) με μία μαρίζ ανακατεύουμε απαλά  προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι, το baking, και τέλος τον παπαρουνόσπορο.

Όταν ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα μας, ρίχνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-175 βαθμούς στον αέρα (ανάλογα με το φούρνο  μας) για περίπου 50 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε το κέικ και αφήνουμε για πέντε λεπτά στην άκρη.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το γλάσο μας και περιχύνουμε το κέικ μας.

Καλή σας απόλαυση.

Tips

  • Μπορούμε, εαν επιθυμούμε, να διακοσμήσουμε το κέικ μας  με λεπτές φέτες λεμονιού.
  • Εαν δε θέλουμε τον παπαρουνόσπορο μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με 80 γρ φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο – ταιριάζει απίστευτα με το λεμόνι.