Μπουγάτσα αγαπημένη

Γράφει στο efiveia.gr η Food Blogger Νάντια Μαρκοπούλου

Πείτε μου σε ποιον δεν αρέσει η μπουγάτσα.
Λατρεμένη, αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους. Μία συνταγή εύκολη και κυρίως πεντανόστιμη.

Η συνταγή μας είναι για ένα κανονικό ταψί (περίπου 10-12 μεγάλες μερίδες)

1 1/3 λίτρου γάλα φρέσκο
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/4 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
500 γρ φύλλο κρούστας
50 περίπου γρ βούτυρο

ζάχαρη άχνη και κανέλα και πασπάλισμα

Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε το μάτι και μόλις το μείγμα αρχίσει να ζεσταίνεται,πριν πάρει βράση προσθέτω το σιμιγδάλι. Στη συνέχεια προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.

Ανακατεύουμε καλά καλά, πάντα σε μέτρια ένταση.

Η κρέμα μας θα αρχίσει να πήζει για το λόγο αυτό ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας το μείγμα μας να μην κολλήσει.

Όταν αρχίσει να κοχλάζει, η κρέμα είναι έτοιμη. Αφαιρούμε αμέσως από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει,αφού προσθέσουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο.

Παίρνουμε τα φύλλα μας και αφού λιώσουμε το βούτυρο,βουτυρώνουμε φύλλο φύλλο (4 συνολικά στο ταψάκι μας για από κάτω).

Προσθέτουμε το μείγμα μας και στη συνέχεια ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα επόμενα 4 φύλλα.

Αρχίζουμε να τυλίγουμε καλά,αλείφοντας πολύ καλά τα εξωτερικά φύλλα για να ψηθούν σωστά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα μας (ανάλογα με το φούρνο μας).

Οταν ψηθούν, κόβουμε σε κομμάτια και αφού πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και με κανέλλα σερβίρουμε τη ζεστή  μας μπουγάτσα.

Καλή σας απόλαυση.

Τips

  • Mπορείτε να την φτιάξετε χωρίς βούτυρο με ελαιόλαδο αλλά δεν έχει καμία σχέση γευστικά.
  • Μπορείτε  να αντικαταστήσετε τα φύλλα κρούστας με φύλλα Βηρυτού (γίνεται πιο νόστιμη)